Édességek

MENÜ

                       TIRAMISU

Képtalálat a következőre: „tiramisu”

HOZZÁVALÓK

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 2 dl kávé
  • rum vagy amaretto (lehet aroma is)
  • 34-36 db babapiskóta
  • holland kakaópor

ELKÉSZÍTÉS

    1. A mascarponét egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját. A fehérjéket robotgéppel kemény habbá verjük, és laza mozdulatokkal a mascarponéhez keverjük.
    2. Egy mélytányérba töltjük a kávét, és belekeverjük az alkoholt, majd a babapiskótákat gyors mozdulatokkal megforgatjuk benne, vigyázva, hogy ne ázzanak el.
    3. Egy kb. 6 cm falmagasságú tálban szorosan egymás mellé tesszük a megmártott piskóták felét. Rákenjük a krém felét, majd beterítjük egy újabb réteg kávéba áztatott babapiskótával, és rátesszük a maradék krémet.
    4. Végül a tetejére szitáljuk a kakaóport. Egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

 

                   GESZTENYEPÜRÉ

Képtalálat a következőre: „gesztenyepüré”

HOZZÁVALÓK

  • 1 kg gesztenye
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz
  • 1 db vanília (rúd)
  • 5 dkg cukor
  • 1.5 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj (olvasztott)

ELKÉSZÍTÉS

  1. A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk.
  2. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.
  3. Még forrón nekikezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!)
  4. A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük.
  5. A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk.
  6. Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal.
  7. A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
  8. A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).
  9. Tejszínhabbal tálaljuk.

 

                                  ALMÁS PITE

 Képtalálat a következőre: „almás pite”

 HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 7 nagy db alma
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tálba összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  2. A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, porcukrot, tojásokat és összegyúrjuk.
  3. A tésztát meglisztezzük, hogy ne ragadjon. 2 részre osztjuk.
  4. Egy másik tálba belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a kristálycukrot (a cukor mennyiségét az alma savanyúsága is meghatározza, ha az alma savanyúbb, több cukor is mehet bele). Összekeverjük.
  5. Az almából kinyomkodjuk a levét (mert különben a tészta elázna), hozzáadjuk a fahéjat, vaníliát.
  6. Az egyik tésztánkat kisodorjuk, tepsi aljába elhelyezzük (a tepsit nem zsírozzuk!), és egyenletesen elosztjuk az almát. Kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat.
  7. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben fel ne hólyagozzon. 
  8. Előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral.

 

                                KRÉMES

Képtalálat a következőre: „krémes”

HOZZÁVALÓK

  • 1 csomag vajas leveles tészta
  • 5 db tojásfehérje (tanyasi vagy bio)
  • 120 g cukor
  • 500 ml tej
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 ek házi vaníliás cukor
  • 1 ek porcukor (vaníliás, a szóráshoz)

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tésztát kivesszük a csomagból, és kettőbe vágjuk, hogy 2 db kb. 20x25 cm-es téglalapot kapjunk (amik sülés után kb. 18 x 23 cm-esek lesznek).
  2. A sütőpapírral együtt sütőlemezre helyezzük őket. Villával több helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  3. A tojásfehérjéket 1-2 ek cukorral nagyon kemény habbá felverjük.
  4. A krémhez a a pudingport összekeverjük 1 ek cukorral, öntünk bele kb. 150 ml hideg tejet, majd összekeverjük.
  5. A tejet feltesszük forrni a maradék, ill. az 1 ek vaníliás cukorral. Ha felforr, beleöntjük a pudingporos tejet, és állandó keverés mellett egy sűrű pudingot főzünk belőle. Amint kész, egy nagyobb átmérőjű keverőtálba szedjük át, és egy keverőlapáttal a tojáshabot óvatosan, de alaposan beledolgozzuk.
  6. Az alsó tésztalapot egy megfelelő nagyságú tepsibe, magasabb falú edénybe tesszük, ráhalmozzuk a kész krémet, és szépen elsimítjuk.
  7. A teteje lapot egy fűrészes késsel egyenlő nagyságú négyzetekre vágjuk, és egyenként ráhelyezzük a krémre, óvatosan, kissé rá is nyomhatjuk.
  8. Hűtőbe tesszük, és kb. 1 óra múlva már fogyasztható.
  9. Tálaláskor a felső elvágott négyszögtetők mentén vágjuk a szeleteket. Házi vaníliás porcukorral nagyon vékonyan megszórjuk és fogyaszthatjuk is.

 

                           PALACSINTA

Képtalálat a következőre: „palacsinta”

HOZZÁVALÓK

  • 25 g finomliszt
  • 2 db tojás(nagy)
  • 20 g vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 250 ml tej (hideg)
  • 40 g vaj (olvasztott)
  • 6 teáskanál napraforgó olaj

ELKÉSZÍTÉS

  1. Tegyük egy keverőtálba a lisztet, tojást, vaníliás cukrot és a sót. 
  2. Robotgép segítségével kezdjük el keverni, majd folyamatosan adjuk hozzá a tejet és végül az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg sima palacsintatésztát nem kapunk.
  3. Takarjuk le, és hűtőszekrényben pihentessük 2 órán át.  A tészta akkor jó, ha állaga a főzőtejszín sűrűségéhez hasonlít. (Ha szükséges, kis tejjel higíthatjuk.)
  4. Forrósítsuk fel a teflon palacsintasütőnket. (Tipp: én minden egyes palacsinta kisütése előtt hajszálvékonyan egy ecset segítségével pár csepp olajat szét szoktam kenni.)
  5. Vegyük le a tűzről a sütőnket, és kanalazzunk bele a tésztából (kb. fél merőkanálnyit).  A palacsintasütő megdöntésével és forgatásával egyenletesen és vékonyan oszlassuk szét a tésztát az edény alján.
  6. Közepes lángon süssük a palacsintát 45-60 másodpercig, ill. amíg el nem válik a serpenyőtől. Lazítsuk fel a palacsintát, fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük kb. 30 mp-ig.
  7. Borítsuk tányérra. A kész palacsintákat halmozzuk egymásra, és takarjuk le konyharuhával, amíg az összeset kisütjük.
Asztali nézet