- 25 dkg mascarpone
- 3 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 2 dl kávé
- rum vagy amaretto (lehet aroma is)
- 34-36 db babapiskóta
- holland kakaópor
ELKÉSZÍTÉS
- A mascarponét egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját. A fehérjéket robotgéppel kemény habbá verjük, és laza mozdulatokkal a mascarponéhez keverjük.
- Egy mélytányérba töltjük a kávét, és belekeverjük az alkoholt, majd a babapiskótákat gyors mozdulatokkal megforgatjuk benne, vigyázva, hogy ne ázzanak el.
- Egy kb. 6 cm falmagasságú tálban szorosan egymás mellé tesszük a megmártott piskóták felét. Rákenjük a krém felét, majd beterítjük egy újabb réteg kávéba áztatott babapiskótával, és rátesszük a maradék krémet.
- Végül a tetejére szitáljuk a kakaóport. Egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
GESZTENYEPÜRÉ
HOZZÁVALÓK
- 1 kg gesztenye
- 3 dl tej
- 4 dl víz
- 1 db vanília (rúd)
- 5 dkg cukor
- 1.5 dl habtejszín
- 5 dkg vaj (olvasztott)
ELKÉSZÍTÉS
- A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk.
- 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.
- Még forrón nekikezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!)
- A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük.
- A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk.
- Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal.
- A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
- A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).
- Tejszínhabbal tálaljuk.
ALMÁS PITE
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- 7 nagy db alma
- fahéj ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
- A tálba összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, porcukrot, tojásokat és összegyúrjuk.
- A tésztát meglisztezzük, hogy ne ragadjon. 2 részre osztjuk.
- Egy másik tálba belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a kristálycukrot (a cukor mennyiségét az alma savanyúsága is meghatározza, ha az alma savanyúbb, több cukor is mehet bele). Összekeverjük.
- Az almából kinyomkodjuk a levét (mert különben a tészta elázna), hozzáadjuk a fahéjat, vaníliát.
- Az egyik tésztánkat kisodorjuk, tepsi aljába elhelyezzük (a tepsit nem zsírozzuk!), és egyenletesen elosztjuk az almát. Kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat.
- Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben fel ne hólyagozzon.
- Előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral.
KRÉMES
HOZZÁVALÓK
- 1 csomag vajas leveles tészta
- 5 db tojásfehérje (tanyasi vagy bio)
- 120 g cukor
- 500 ml tej
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 1 ek házi vaníliás cukor
- 1 ek porcukor (vaníliás, a szóráshoz)
ELKÉSZÍTÉS
- A tésztát kivesszük a csomagból, és kettőbe vágjuk, hogy 2 db kb. 20x25 cm-es téglalapot kapjunk (amik sülés után kb. 18 x 23 cm-esek lesznek).
- A sütőpapírral együtt sütőlemezre helyezzük őket. Villával több helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
- A tojásfehérjéket 1-2 ek cukorral nagyon kemény habbá felverjük.
- A krémhez a a pudingport összekeverjük 1 ek cukorral, öntünk bele kb. 150 ml hideg tejet, majd összekeverjük.
- A tejet feltesszük forrni a maradék, ill. az 1 ek vaníliás cukorral. Ha felforr, beleöntjük a pudingporos tejet, és állandó keverés mellett egy sűrű pudingot főzünk belőle. Amint kész, egy nagyobb átmérőjű keverőtálba szedjük át, és egy keverőlapáttal a tojáshabot óvatosan, de alaposan beledolgozzuk.
- Az alsó tésztalapot egy megfelelő nagyságú tepsibe, magasabb falú edénybe tesszük, ráhalmozzuk a kész krémet, és szépen elsimítjuk.
- A teteje lapot egy fűrészes késsel egyenlő nagyságú négyzetekre vágjuk, és egyenként ráhelyezzük a krémre, óvatosan, kissé rá is nyomhatjuk.
- Hűtőbe tesszük, és kb. 1 óra múlva már fogyasztható.
- Tálaláskor a felső elvágott négyszögtetők mentén vágjuk a szeleteket. Házi vaníliás porcukorral nagyon vékonyan megszórjuk és fogyaszthatjuk is.
PALACSINTA
HOZZÁVALÓK
- 25 g finomliszt
- 2 db tojás(nagy)
- 20 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 250 ml tej (hideg)
- 40 g vaj (olvasztott)
- 6 teáskanál napraforgó olaj
ELKÉSZÍTÉS
- Tegyük egy keverőtálba a lisztet, tojást, vaníliás cukrot és a sót.
- Robotgép segítségével kezdjük el keverni, majd folyamatosan adjuk hozzá a tejet és végül az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg sima palacsintatésztát nem kapunk.
- Takarjuk le, és hűtőszekrényben pihentessük 2 órán át. A tészta akkor jó, ha állaga a főzőtejszín sűrűségéhez hasonlít. (Ha szükséges, kis tejjel higíthatjuk.)
- Forrósítsuk fel a teflon palacsintasütőnket. (Tipp: én minden egyes palacsinta kisütése előtt hajszálvékonyan egy ecset segítségével pár csepp olajat szét szoktam kenni.)
- Vegyük le a tűzről a sütőnket, és kanalazzunk bele a tésztából (kb. fél merőkanálnyit). A palacsintasütő megdöntésével és forgatásával egyenletesen és vékonyan oszlassuk szét a tésztát az edény alján.
- Közepes lángon süssük a palacsintát 45-60 másodpercig, ill. amíg el nem válik a serpenyőtől. Lazítsuk fel a palacsintát, fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük kb. 30 mp-ig.
- Borítsuk tányérra. A kész palacsintákat halmozzuk egymásra, és takarjuk le konyharuhával, amíg az összeset kisütjük.